Kezdőlap

A 28-as és kiskerekű merevvázas Babetták szerelését mutatom be itt. A két típus közt főleg csak a kerékméretben volt különbség, de ez az eltérés rengeteg apró differenciát okozott a két modell közt.

Az oldalt szerkesztette: Selmeci Marcell

JAWA Babetta 28

motorjának szerelése

JAWA Babetta 28 és kiskerekű merevvázas Babetták motorjának szerelése, felújítása

A 28-as Babetták gyártásának 5 éve alatt ('70-'74) nem sok változás történt a motorblokkban. A korai 28-asok még áttört, nagyobb pedál-lánckerékker rendelkeztek, míg később ezt a tömör lánckerék követte. Ennek következtében a motorblokk bal fedelének leghátsó szegletébe helyezett olajellenőrző nyílást át kellett helyezni. Amúgy is fura dolog volt a lánckeréken keresztül ellenőrizni a blokkban lévő olajszintet. A későbbi kiadású 28-asok már a blokkfél közepén lévő olajellenőrző csavarral jöttek ki a gyárból és ez így is maradt a legutolsó legyártott 207-es modellig. Ezen kívül érdemi eltérés nem volt a 28-as és 206-os Babetták motorblokkjában.

 

Mindenek előtt vegyük kézbe a 28-as Babetta műhelyi kézikönyvét és alkatrészjegyzékét!

Szétszerelés

Forgórész levétel

Tengelykapcsoló

Szegmensvezető lehúzása

Szimmeringek

Hajtómű

Csapágyszerelés

Összeszerelés


 Felújításra váró Babetta 28 motorblokk

Motor szétszerelése:

 

- Még a vázból való kiszerelés előtt célszerű a gyertyát meglazítani. Ha nagyon ráhúzta az előző tulaj a gyertyát (amit egyébként nem szabad), akkor kiszerelt blokk esetében elég harcos feladat azt a hengerfejből eltávolítani.

 

- Első lépésként a motorra rakódott szennyeződés nagyját távolítsuk el, csak ezután szereljük le a porlasztót, majd a gyújtásfedelet.

 

- Csavarjuk ki az olajbetöltő csavart, majd az olajleeresztő csavart is és egy edénybe engedjük le a hajtómű olajat. Egy alkalmas drótdarabbal vagy tűvel tisztítsuk meg a betöltő csavaron lévő légzőnyílást. Hülyeségnek tűnhet, de 30 év alatt nagyon el tud tömődni és a blokkban lévő levegő hőtágulása mindenképpen végbemegy, ha itt nem tud kifújni, akkor a blokk tömítésén keresztül fogja azt megtenni, de akkor azt már tönkre is tette...

 

- Általánosságban elmondható, hogy az összes kiszerelt alkatrészt rögtön érdemes megtisztítani a kosztól és az olajtól, majd jól rendszerezetten tároló edényekben érdemes gyűjteni azokat. A tisztítás történhet motorblokk lemosóval, Brigéciollal, de ne sokáig áztassuk benne az alkatrészeket mert hosszú idő elteltével a galvanizált bevonatot tönkre teheti. Szóba jöhet még a nitrohígító is, én leginkább a lakkbenzin-hígítóra esküszöm. Kell még egy erős szálú fogkefe vagy körömkefe és kis erőfeszítéssel gyönyörűvé varázsolható a motor minden alkatrésze.


 Babetta 28 motorja a generátor felől nézve

- A motorblokk további tisztítása, oldószerrel való nyakonöntése előtt a gyújtásfedél alatt található generátor állórészt mindenképpen távolítsuk el, mert a tekercsek lakkbevonatát könnyen tönkretehetik az oldószerek. A biztonság kedvéért összejelölhetjük a gyújtás alaplapot a blokkal, de csak akkor érdemes megtenni, ha biztosak vagyunk benne hogy eddig jól volt beállítva az előgyújtás.

 

 

 

Forgórész levétele:


 Babetta 28 mágneses forgórész eltávolítása

- A gyújtás alaplap eltávolítása könnyebb, ha előtte a mágneses forgórészt leszereljük. Ki kell csavarni a hatlapú csavart a főtengely végéből, majd egy 8.8-as minőségű M8-as csavart betekerünk a forgórészbe miközben azt kézzel, pántos olajszűrő leszedő szerszám segítségével, vagy egy kombinált fogóval a bordájánál megfogva rögzítjük. A csavar lelöki a forgórészt a főtengely végéről.


Vigyázat! A főtengely kúpos végében van egy furat, abban egy tájoló stift. Ezt ne hagyjuk el, mert összeszereléskor még szükségünk lesz rá!


 A tájoló stift a főtengely végén

A szétszerelés művelete a műhelyi kézikönyvben rajzokkal is illusztrálva van.


 Meghajtó lánckerék leszerelése

- Ha már a blokk ezen oldalán járunk, szereljük szét a kerékpár-átváltót és szedjük le a meghajtó lánckereket. Először az átváltót rögzítő sasszeget kell összehajtani és kihúzni, közben vigyázzunk hogy a rugó ki ne lökje a helyéről a tengelyben lévő átváltó csapot. 3 db 5 mm-es csapágygolyó végzi a lánckerék rögzítését, szereléskor ezeket is fogjuk fel egy edényben, el ne guruljanak.


Egy zégerfogóval leszedjük a biztosító gyűrűt, alátétet és meghajtó lánckereket, a 3 csapágygolyót, valamint kihúzzuk a meghajtó tengelyből az átváltó csapot és a rugót.


 Amikor már érdemes cserélni az átváltót és a lánckereket

- Vannak alkatrészek, melyeket nem érdemes tovább őrizgetni. Az átváltó csapba a csapágygolyók mélyen benyomódtak, a lánckerék fogai kopottak és elhajlottak. Szerencsére még mindkét alkatrész kapható, így olcsón megoldható a cseréjük.

Indítópofák

Főtengely

Tovább

A 28-as Babetták előtt Povázske Strojárnén gyártottak már kétkerekűeket a JAWA megbízásából, de a Babettához hasonló modern segédmotoros kerékpárt még nem.

 

Ennek a mopednek a megalkotásánál több szempontot vettek figyelembe: nagyon olcsón és egyszerűen legyen gyártható, a lehető legkönnyebb legyen a kezelése, pedállal indítható legyen.

 

A célt sikerült elérni, a kortárs mopedeknél jóval korszerűbb gyújtással felszerelt Babetták szerelése többnyire gyerekjáték. Az itt taglalt 28-as (nagykerekű) és 206-os, 207.008-as  (kiskerekű merevvázas) típusok szerelhetőségét később tovább fokozták, mert pl. a kipufogódob és láncfeszítő szerelése kicsit macerásra sikeredett.

 

A különböző szerelési pontokban egy teljes felújítást próbálok részletesen bemutatni. A motordiagnosztikával kapcsolatos tudnivalók többnyire a használati útmutatóban megtalálhatók, ezzel a témával csak érintőlegesen foglalkozom.

Sunday, 21 January 1900
Tovább

Társoldal: DOKUBANK - veterán dokumentumtár 

Ha gépműhely, akkor TÁBORI TUNING